Lelépő
Image default

Ez a csodálatos sütemény lett idén Budapest desszertje, már azt is tudni lehet, mikor kóstolhatjuk meg

A Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos süteménye lett idén Budapest desszertje, amely először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására; a Szent István-bazilika előtt több mint negyven kiállító édességeivel találkozhat a közönség. Ezt mondta a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) keddi budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.

Szakértő zsűri döntött a Budapest desszertje címről

Mint kiemelte, a rendezvény legfontosabb célkitűzése, hogy segítse a magyar cukrászatok, édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését. Az a szándékuk, hogy erősítsék a minőségi édességfogyasztás kultúráját és a tömegáruk mellett a különleges hazai produktumokra fókuszáljanak – jegyezte meg. Ehhez a célhoz járul hozzá a Budapest desszertje cukrászverseny is.

A zsűri által kiválasztott sütemény hagyományosan az Édes Napokon debütál minden évben. Így a készítők rögtön visszajelzést kaphatnak a fogyasztóktól.

Különleges alapanyagokból készült a sütmény

Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a cukrászverseny 2022-es győztese által választott idei két kötelező alapanyag a feketeribizli és a tonkabab volt.

Süteményüket alul feketeszezámos piskóta alkotja, amelyet feketeribizlis puha zselével töltöttek be.

Erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse kerül belga étcsokoládé ganache-sal és ropogós krokantpralinéval. Mivel a feketeribizli igen aromás és savas gyümölcs, ezért áfonyával párosították. Ehhez nagyon jól passzol a tonkabab – mutatta be az édességet.

Budapest desszertje megszületését Japán inspirálta, de Madagaszkár is megjelenik benne

Mint hozzátette, Vaslóczki Orsolyával, a Sugar főcukrászával együtt Japánban kóstoltak először feketeszezámos süteményt, és azonnal beleszerettek az ízébe. A szezám jól harmonizál a savas gyümölcsökkel, ezért választották a piskótához. Ez utóbbiban liszt helyett pirított feketeszezámot használtak, a piskóta így gluténmentes lett.

Horváth Eszter kiemelte a desszerthez felhasznált, hatvanöt százalékos kakaótartalmú különleges bio étcsokoládé Madagaszkár északi részén, tamarindfák között termesztett kakaóbabokból készül. Úgy véli, egyedülállóan gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.

Lelépő, fotók: MTI

Kapcsolódó