Lelépő
Image default

Visszatértek a mesés Fehértóhoz a bölömbikák

Március 6-án felbukkant az első, telelőhelyéről visszatérő bölömbika a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. Ez a magányos gémféle az álcázás igazi nagymestere, ezért csak ritkán kerül szem elé – írja weboldalán a nemzeti park.

Meseszép madarak a bölömbikák

A Körös-Maros Nemzeti Park leírása szerint a bölömbika a gémfélék családjának egy különleges képviselője. Életmódjában és megjelenésében is különbözik a többi gémfélétől, nem beszélve a különleges hangjáról, melynek a nevét is köszönheti.

„A régebbi időkben előforduló népi nevei – vízibika, nádibika, dobosgém, vízibornyú -, is a hangjára utalnak”- magyarázzák. Hozzáteszik, a család telepesen költő fajaitól eltérően magányosan fészkel, jellemzően a sűrű nádasokban.

Fészkelőhelyének környékét nemigen hagyja el,

ezt a területet használja táplálékszerzésre is. Az étlapján a halak mellett békák, gőték és vízirovarok is szerepelnek, de akár madárfiókát és pockot is zsákmányol. Csőre testarányosan még a bakcsóénál is rövidebb, a legkisebb a gémfélék közül.

A rejtőzködés nagymestereiként tartjuk számon őket

„Habár nem túl ritka fajról van szó, mégis csak elvétve kerül szem elé” – mondják a szakértők. Kiemelik, a magányos életmódja és a sűrű nádasokban való tartózkodása mellett az álcázásnak is nagymestere a bölömbika. A nádhoz és egyéb száraz növényzethez idomuló rejtőszínét kombinálja a mozdulatlan testtartásával,

miközben nyakát kinyújtva, csőrét az ég felé emeli.

Sokszor csak jellegzetes hangja árulja el jelenlétét egy-egy élőhelyen.

A nemzeti park kiemeli, vonuló madárként a telet a mediterrán országokban, vagy Afrikában tölti. Állományának nagy része március és október között tartózkodik hazánkban. Időnként előfordul, hogy Magyarországon is áttelel, ahogyan a korábbi években Kardoskúton is volt erre példa.

A Körös-Maros Nemzeti Park munkatársasi idén március hatodikán figyelték meg az első példányát Kardoskúton a Sóstó-ér nádasának egyik szegélyében. Jellegzetes messzire hangzó hajókürtszerű, búgó hangját majd áprilisiban, a költésének időszakában hallhatjuk. Élőhelyeinek területvesztése és száradása miatt állománya csökkenő tendenciát mutat.

Lelépő, fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

Kapcsolódó