Lelépő
Image default

Fantasztikus emlékkiállítás nyílik az egyik legnagyobb magyar festő alkotásaiból és tárgyaiból

A magyar történeti festészet kimagasló alakja, Benczúr Gyula alkotásaiból és személyes tárgyaiból nyílik kiállítás csütörtökön a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.
 
Miklós Péter főigazgató a tárlat anyagát bemutató hétfői sajtóbejáráson elmondta, hagyomány a múzeumban, hogy minden évben kiállítást rendeznek a magyar festészet egy nemzetközileg is elismert, kimagasló alakjának alkotásaiból. Idén a magyar akadémikus, historikus festészet meghatározó alakja, Benczúr Gyula munkáit mutatják be a közönségnek a nyíregyházi Jósa András Múzeum segítségével – közölte a muzeológus.
 
 
Benczúr Gyula, a historizáló akadémikus irányzat egyik legjelentősebb magyar mestere Nyíregyházán született 1844-ben. Kassán egy magániskolában készült fel a müncheni akadémiára, ahol 1860-1861, valamint 1865-1869 között tanult. A hírnevet a kor legbefolyásosabb személyeiről készült portrék hozták meg számára,
 
szakmai elismertségét a korra jellemző, történelmi témájú alkotásaival szerezte.
 
A nyíregyházi múzeum gyűjteményeiből több mint harminc Benczúr-alkotás, valamint személyes tárgyak érkeztek Hódmezővásárhelyre.
 
A gyűjtemény kiemelkedő darabjai: a Patrona Hungariae című, 1920-ban készült mű, melyet Nyíregyháza akkori polgármestere, Szohor Pál a város lelkes lakóinak összefogásával vásárolt meg 1935-ben, valamint a Nyulas Madonna és Kun László halála – más néven Boszorkányok éjszakája.
 
 
A Tornyai-múzeum földszinti termeiben korhű hangulatot keltenek a Benczúr-hagyaték személyes tárgyai. Így
 
a művész festőállványa, amely lánya, Benczúr Ida jóvoltából került a nyíregyházi múzeumba.
 
Az intézmény iparművészeti gyűjteménye őrzi az 1970-es évek elejétől azt a nyolc darabból álló szalongarnitúrát is, amely egykor a Benczúr család tulajdonában volt. Igazi kuriózumként látható a kiállításban Benczúr Gyula festőszéke, palettája és festőbotja is. 
MTI – fotók: Magyar Nemzeti Galéria

Kapcsolódó