Lelépő
Image default

Egyetlen éjszaka alatt tekerte körbe a Balatont a magyar túrakerékpáros

Sinkó Ottó túrakerékpáros nem először vállalkozott arra a nem mindennapi kalandra, hogy éjszaka tekerje körbe a Balatont. Ezúttal azonban egyéni rekord is született.

A magyar túrakerékpáros Sinkó Ottó egyetlen éjszaka alatt biciklizte körbe a magyar tengert a Balaton Körüli Kerékpárúton. Az eseményekről a Túrakerékpárosok Facebook csoportjában számolt be.

Alkonyattól pirkadatik ment a túrakerékpáros

Este fél nyolckor, alkonyatkor indult útnak és meglehetősen nyugodt útja volt. A tavalyi kalandjával ellentétben idén nem érte semmilyen atrocitás és nem találkozott vadon élő állatokkal sem. Kellemes időben tudott tekerni, hajnalban viszont olyan hűvös idő köszöntött rá, hogy az aláöltözetét is fel kellett vennie.

Útja során érintette a Tihanyi apátságot, ahol még éjjel tizenegykor is élénk volt az élet.

Egyetlen hosszabb pihenőt engedélyezett magának, azt is csupán harmincperc volt. A déli parton egy vendéglátóhely teraszán, egy ülőgarintúrán szusszant és pihentette a szemét egy rövid időre.

A pirkadat már Fonyódnál érte a túrakerékpárost, majd szép lassan visszaért a kiindulópontjára, Keszthelyre. Innen azonban még várt rá egy röpke nyolcvan kilométeres táv haza, Szombathelyre.

Összesen 285 kilométert tekert, 12 óra alatt, 23,6 kilométer/órás átlagsebességgel, 962m méteres szintemelkedéssel.

Tudtad?

Ahogyan arról a Lelépő is beszámolt, tavasz óta teljes szakaszon használható a Balatoni Bringakör. A 205 kilométeres kerékpárút több mint fele pár esztendő alatt megújult, körülbelül bruttó 6,1 milliárd forint értékben. A bringakör komplex fejlesztése 2019 áprilisában kezdődött a NIF Zrt. beruházásában.

A folyamatos beruházásnak köszönhetően tavaly év végén már 114 kilométeren haladhattak korszerűbb, biztonságos utakon a Balaton körül a kerékpárosok. Csak 2022-ben 14,1 kilométernyi kerékpárút-fejlesztés valósult meg a Balaton körül, amely pedig a térség fejlődését segíti elő.

Lelépő, fotók: Sinkó Ottó, címlapkép illusztráció

Kapcsolódó