Lelépő
Image default

Új látogatói útvonalon haladhatunk végig hazánk csodálatos UNESCO geoparkja

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) a Széchenyi 2020 program keretében elnyert nettó 246 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újította meg a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark területén fellelhető különböző földtudományi természeti értékeket.

Még biztonságosabbá váltak a barlangok az embernek és az állatnak

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geohelyszínek fejlesztését célzó projektje 2023. decemberében lezárult – tájékoztatta a Lelépőt a nemzeti park. Hozzátették, a fejlesztés eredményeként egyrészről tizenhat barlang bejáratának természetvédelmi szempontok szerint kivitelezett, biztonságos lezárása valósult meg. Ez érintette

a fokozottan védett Csodabogyós-barlangot, Szentgáli-kőliket és a Tihanyi Forrás-barlangot is.

A barlangkiépítések során járatok és bejárati szakaszok denevérbarát biztosítása, omlásveszély elhárítása is megvalósult. Emellett rozsdamentes létrákat építettek be és a korábban korrodált műtárgyakat is cseréltek a barlangi képződmények megóvása és a barlangkutatók biztonsága érdekében. Mindezen túlmentően egyes víznyelőbarlangok esetében szűrőgátak is készültek az eltömődés elkerülése érdekében.

A Geopark új látogatói útvonalat is kapott

A pályázat másik fő tengelyét a földtudományi jellegű természetvédelmi területek (részben földtani alapszelvények) rekonstrukciós munkái jelentették.

A munkálatok Várpalotán, Felsőörsön, Úrkúton és Sümegen zajlottak.

Ezek során védőtetők felújítása, újak létrehozása valósult meg a Várpalotai Homokbánya, a Sümegi Mogyorós-domb őskori kovabánya és a Felsőörsi rétegtani szelvény védelme érdekében.

Az Úrkúti-őskarszt területén pedig a geoparkban egy új fémszerkezetű lépcső építésével új látogatói útvonal jött létre.

A rekonstrukciós munkák során a földtani alapszelvények láthatóságának és vizsgálhatóságának megteremtése mellett az arra érdemes kőzetfelszínek szükséges mértékű tisztítása, terelő- és védőkorlátok létesítése, korábbiak javítása is megvalósult a geopark területén.

A projekthelyszíneken célzott szemléletformálási tevékenység keretében tervezett a látogatók számára az ismeretek átadása a földtudományi örökség védelméről, bemutatásáról. Ezen belül tájékoztató táblák kihelyezése és tanösvények kialakítása történt meg. Egy kiadvány is megjelent az ismeretterjesztés és a földtudományi természeti értékek jelentőségének kommunikálása céljából.

Ezt olvastad már?

Balaton télen a nyugodt, csendes arcát mutatja. Érdemes azonban ilyenkor is útra kelni és felfedezni a magyar tengert, hiszen számos meglepetést tartogat. Somogyi László, a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont túravezetője szerint ezt az öt Balaton-felvidéki úti célt mindenképpen érdemes felvenni a listánkra.

TOP5 téli Balaton-felvidéki úti cél

Lelépő: Fotók: hivatalos facebook oldal, címlapfotó: Böröczky Bulcsú

Kapcsolódó