Lelépő
Image default

Zseniális kreációkat választottak az év strandételeinek

Az Év strandétele idén a balatongyöröki Bivalytatár velőscsont csónakban – a Kicsi Csóka bisztró ezzel egyben Év felfedezettje is lett, a legjobb strandbüfé étel a balatonmáriafürdői Harcsa supplì, az Év stranddesszertje pedig a Granola Optimist Gyenesdiáson.

A Balatoni Kör idén tizenegyedszer hirdette meg Európa máig egyetlen strandétel versenyét. A kiválasztott díjazottokat a fövenyesi Kalóz bisztróban ma tartott eredményhirdetésen mutatták be.

A díjazott ételekről

Az Év strandétele idén

a balatongyöröki Kicsi Csóka bisztró Bivalytatárja, velős csont „csónakban”,

amit burgonya gratinnel, tormahabbal és zeller ropogóssal tálalnak. Az étel zömmel helyi alapanyagokból készül, késsel aprítják hozzá a zalaköveskúti bivalyt, a tatárt szardella, kapribogyó és kovászos uborka házi majonézzel teszi üdévé és izgalmassá. Velőscsont „csónakban” tálalják, a velővel együtt, így kifejezetten laktató igazi balatoni Beach Food. Az alapanyagában is különleges bisztró étel 5890 ft az étlapjukon.

A Kicsi Csókában úgyszólván mindent megtalálunk, amitől szerethetőnek érzünk egy balatoni helyet, ezért az Év felfedezettje díjat is elnyerte a nemrég nyílt új hely, mely

nem a györöki nagy strandon, hanem a Szépkilátó alatti Szép Balaton nevű partszakaszon található.

Büfé kategóriában a Pizza Sztori nyert Balatonmáriafürdőn. A római supplì formája adta az ötletet, az étel ennek balatoni fúziója a harcsapaprikással, amit összefőznek a túrós csuszával, hogy formázható legyen és kirántják „nyalóka” alakúra, majd kapros túró- és kápiakrémen melegen tálalják, 3990ft áron került az étlapjukra.

Az Év stranddesszertje a gyenesdiási Mónisüti Granola Optimist fantázianevű étele,

amit az idei újdonságként meghirdetett Beach Food csónak kategóriában is neveztek.

A névadó Optimist gyerekeknek tervezett tanuló vitorlás testét és vitorláját képviselőfánk adja,

tölteléke mézes-joghurtos krém, erdei gyümölcs öntet és granola – duplán rétegezve,

1290ft áron.

Bár jópár nevező inspirálónak találta azt, hogy a magyarul máig elég idegenül csengő tapas helyett nevezzük a Balatonnál csónak formájú vagy azt idéző ételeket inkább Beach Food csónaknak – a zsűri nem adott ki külön díjat ebben a kategóriában, mivel a három díjazott étel közül kettő is ide sorolható.

Lelépő, fotók: Heim Alexandra

Kapcsolódó